...mój spis potraw
nazwa alternatywna
nazwa alternatywna

Placek po węgiersku

Nóżki z grila

Kuskus z sosem drobiowym

Naleśniki w trzech odsłonach

sobota, 22 stycznia 2011

niedziela, 1 sierpnia 2010

niedziela, 20 czerwca 2010

piątek, 11 czerwca 2010

Wszyscy uwielbiają placki po węgiersku, sama przyznam się, że są smaczne, a dzisiaj poeksperymentowałam z nimi, a i tak wyszły tak samo - jedyne co to smak się wzmocnił.


Okres wakacji to świetna pora na grillowanie. Mój mąż ma bzika na tym punkcie i dlatego nie może zabraknąć w tym czasie tego typu kulinariów.


Wszyscy uwielbiają placki po węgiersku, sama przyznam się, że są smaczne, a dzisiaj poeksperymentowałam z nimi, a i tak wyszły tak samo - jedyne co to smak się wzmocnił.

Nie będę dzisiaj serwować przepisu, bo taki na naleśniki już uczyniłam kawałek czasu temu, ale chcę zwrócić uwagę na bezcenne owoce sezonowe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
nazwa alternatywna
Durszlak.pl
piątek, 07 grudnia 2012

Wszystko ulega przemianom - na lepsze lub dla biznesu. Chociaż trochę może z chęci tworzenia. Taka kreatywność wyzwala w ludziach duży potencjał.

Chcę przestawić suszarkę na naczynia kuchenne. Wygląda jak labirynt, ale to suszarka na nie wielką ilość naczyń - np. dla singla. 

Bardzo ładny przedmiot w modnym zielonym odcieniu i z dzióbkiem na odpływ spływającej wody prosto do zlewu.

Praktyczne, niewielkie, ładne, a do kupienia w tym sklepie: AplusRStore.com

Te pudełka są bardzo ciekawe i praktyczne, też modernistyczne. Różne modne kolory, różne kształty. Też do kupienia w tym samym sklepie co suszarka. Ciekawe jak są trwałe.

oraz praktyczny fartuch - raz, że w kolorze czarnym, dwa - chyba męski, a trzy - ma łapki. Czarny uważam, że to świetny kolor do kuchni, bo u mnie na fartuszku potrafi zostać wszystko - swoją drogą ciekawa jestem jak to jest u kucharzy zawodowych - Czy wam te białe fartuchy na długo starczają i zawsze są takie białe?

Ja sobie tego nie wyobrażam, chyba, że macie jakieś sztuczki, aby tak pozostało.

Znajduję tylko jeden minus, jak weźmiesz taki gorący garnek np. z piekarnika z sosem, a on ci się 'majtnie' to całe ubranie pod spodem będzie brudne. Moim skromnym zdaniem - dodałabym jeszcze jedną płachtę tego materiału i będzie idealnie.

Ten fartuszek jest do kupienia: jak to w reklamach mówią 'za jedyne' 32,00$ też w tym sklepie.

AplusRStore.com

Nie umiem pięknie piec, ani dekorować jak mistrz, jednak podziwiam, bo do tego mam prawo. Bardzo fajny sklep, choć nie wiem co jeszcze skrywa, są w nim wszystkie praktyczne przyrządy i ozdoby, które można wykorzystać przy swoich projektach.

 

Tu mamy urządzenie, które pozwala na piękną dekorację boków tortu i tym samym nadaję mu charakter i bazę do dalszego dekorowania. Profesjonalne wykonanie, które wygląda na bardzo pracochłonne za pomocą odpowiedniego kształtu. Takie packi z odpowiednimi końcówkami w różnych kształtach można znaleźć w tym sklepie: Wilton.com i tylko szkoda, że płatność jest ograniczona na karty:  Visa, MasterCard, American Express i Discover, a nie ma paypal czy innej, choć pozostaje opcja kontaktu ze sklepem i tam uzgodnienia.

Trzepaczka, ciekawa pod względem technicznym, ale myślę, że higienicznym, choć nie wiem jak to wygląda od strony rowków, które się obracają. Taką trzepaczkę można sobie kupić tutaj w SurLaTable.com. Modernistyczny kształt

niedziela, 28 października 2012

Chciałam Was zaprosić do mojej nowej pasji, która ostatnio zajmuje moją głowę. Zapragnęłam zabawić się w organizowanie sobie życia, porządkowanie spraw nie do ogarnięcia - finanse domowe, porządki, organizacja czasu dzieci, jednym słowem panowanie nad codziennością, a pomocuję się w tym przypadku formularzami, które mam nadzieję ułatwią mi robienie miejsca w mojej głowie na inne sprawy o których często mam sposobność zapominać lub jakiekolwiek problemy z ich organizowaniem.

Serdecznie zapraszam Was, a szczególnie panie do odwiedzania: Banku Pomysłów.blox.pl 

niedziela, 29 lipca 2012

W związku z trwającymi pracami nad stroną - PRZEPRASZAM za zamieszanie i bałagan. Na razie linki w górnej partii nie będą działały - opracowuję metodę, jednak dostęp do wszelkich wpisów jest taki jaki powinien być.

Jeszcze raz przepraszam i dziękuję za zrozumienie.

pozdrawiam, Emila 

13:04, emilka_sen
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 26 lutego 2012

Ten przepis zasięgnęłam od Gordona Ramsaya i chcę go sobie zapisać jako jeszcze nie zrealizowane, ale godne uwagi i wpisu.

potrzebne nam będzie:

  • serek maskarpone opakowanie chyba 200 lub 250g
  • cukier puder do smaku
  • laska wanilii
  • masala - herbata indyjska
  • śmietana kremówka
  • podłużne biszkopty
  • mocna zimna kawa
  • starta czekolada - do posypania

Przygotowanie:

Serek maskarpone przełożyć do miski i wymieszać z cukrem pudrem, zawartością laski wanilii (zierenkami) i dolać masali - intensywnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i razem z serkiem połączyć. Na koniec biszkopty namoczyć w kawie i ułożyć w salaterce deserowej. Uzupełnić kremem i gotowe.

W miarę intensywnie posypać startą czekoladą.

22:30, emilka_sen
Link Komentarze (13) »
środa, 01 lutego 2012

kliknij, aby powiększyć

Tak rozkładały się głosy w konkursie i szczęśliwym zwycięzcą został blog o nazwie 'Smacznie z Joanną' - moje gratulacje i zapraszam do konsultacji ze mną za pomocą e-mail, który znajduje się w kontaktach.

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Tym razem prezentuje przepis mojego męża. Ostatnimi czasy zajął się pieczeniem i potrawami z wyższej półki mięsnymi. Pasztety, kiełbasy, pieczenia i inne zapiekanki. Przetwory stały się jego pasją i woli je sam zrobić niż kupować w sklepie. Jednak co się samemu zrobi to się bardziej ceni, ale i wzbogaca to wiedzę o tym jak rzeczywiście coś powinno smakować, ucieka od wygodnictwa na rzecz smaku.

Składniki:

 1kg kurczaka

 0,5 kg wątróbki drobiowej

 warzywa do rosołu: dwie marchewki, seler, por, kapusta, pietruszka, cebula podpiekana

 przyprawy: sól, pieprz, wegeta lub kucharek, liść laurowy i ziele angielskie

 4szt. 70g koncentratu pomidorowego

 4 kawałki suchego chleba moczonego w rosole

[Listonic]

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie oczyścić i umyć. Włożyć do garnka i zalać wodą - dalej postępować jak z rosołem. Czyli po zagotowaniu, zszumować i dodać warzywa wraz z przyprawami. 

Gdy mięso się ugotuje, wyjąć i przestudzić. W tym czasie podsmażyć na oleju wątróbkę. Przemielić mięso z warzywami i wątróbką trzy razy, ale po pierwszym razie dodać koncentrat pomidorowy i moczony chleb w rosole. Po mieleniu przełożyć do słoiczków i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny.

Tak przygotowany pasztet przechowywać w lodówce po ostygnięciu - nadaje się do natychmiastowej konsumpcji.

smacznego... 

 WYDRUKUJ PRZEPIS

19:46, emilka_sen
Link Komentarze (5) »
niedziela, 29 stycznia 2012
20:13, emilka_sen
Link Dodaj komentarz »

Miałam wrażenie, że kiedyś coś podobnego powstało u mnie na blogu, jednakże przejrzałam go kilkakrotnie i nic nie znalazłam.

Chcę Wam dzisiaj przedstawić panią cebulę.

Ma specyficzny smak - lekko cierpki, ale i słodki, nie wątpliwie jej sok szczypie w oczy i wielu ludzi nie lubi jej surowego smaku. Wystarczy jednak poddać ją obróbce cieplnej (smażeniu, gotowaniu, duszeniu lub pieczeniu), aby zmienił się zupełnie jej smak, wygląd i konsystencja.

Cebula jak wiadomo składa się z warstw, na wierzchu wysuszonych stanowiących skórkę, a pod spodem mięsistych i soczystych.

Wysuszone warstwy są skarbnicą barwnika beżowego - brązowego. Wystarczy suche listki podgotować, a woda zmienia kolor.

W jaki sposób rozdrabnia się cebulę?

Są to całe okręgi, półksięzyce, kostka, można zetrzeć na tarce lub opalić do rosołu. Można pokroić w cząstki, podsmażyć, a potem jeszcze zmielić do mięsa mielonego.

Noże do rozdrabniania cebuli powinny być cienkie i średnio długie, chodzi o płynny sposób manewrowania nim, aby sprawnie i bezproblemowo rozdrobnić ją. 

Obieranie cebuli jak już wspomniałam polega na dotarciu do mięsistych warstw. Czyli usuwamy żółte wyschnięte liście i odcinamy końcówki korzenne zostawiając górę (potrzebne nam to będzie do sprawnego krojenia - za tą część się trzyma cebulę, aby ją pokroić). Ze względu na to, że cebula jest okrągła, należy przekroić ją na pół i odkrojoną częścią rozłożyć na desce do krojenia warzyw. Teraz trzymając końcówkę liści w lewej ręce (dla praworęcznych - inaczej odwrotnie), prawą rozdrabniamy w dowolny dla siebie sposób. Po skrojeniu w ręku zostaje nam właśnie reszta wysuszonej końcówki, która jest odpadem.

 

Zauważyliście, że ostatnio zaczęłam używać cebulki dymki... , ale to dlatego, że ma ona zupełnie inny smak i jest jakby nie było świeższą od zwykłej cebuli. Wiem również, że sok z cebuli ma właściwości odpornościowe i stosuje się go przy spadku odporności tudzież przy przeziębieniach. 

 

(chętnie uzupełnię tą wiedzę od Was, jeśli macie jakieś sugestie lub dodatkowe informacje - piszcie)

sobota, 28 stycznia 2012

Ogłaszam konkurs na zmianę wizerunku bloga. Konkurs będzie szybki i dlatego na Wasze zgłoszenia czekam do jutra czyli do niedzieli do godziny 20:00. 

Dla nowo przybyłych - to jest w sumie mój trzeci konkurs i dotychczasowe blogi cieszą się swoim nowym wyglądem. Są to dwa blogi:

  1. "... moje niespokojne ręce ...i szydełko"

2. "Walka w kuchni"

Jeśli podoba się Wam to co robię, to weźcie udział w konkursie.

A co trzeba zrobić? Wystarczy, że pozostawisz swój komentarz pod tym wpisem ze swoim nickiem, adresem bloga i adresem e-mail. Po czasie do jutra do godziny 20:00 wystawię ankietę, która będzie działała do 20:00 w środę i po tej godzinie ogłoszę zwycięzcę konkursu.

Osoba, która zwycięży musi napisać do mnie e-mail (mój adres znajduje się w kontaktach obok tytułu) ze swoją propozycją - jeśli taką wizję ma.

Mam nadzieję, że w końcu zgłoszą się osoby, które miały na to ochotę poprzednim razem, ale brak im śmiałości lub za późno się odezwały.


UCZESTNICY:

Niebieska Pistacja

Kuchnia na wzgórzu

Smacznie z Joanną

Eksplozja smaku

 

18:40, emilka_sen
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9