...mój spis potraw
nazwa alternatywna
nazwa alternatywna

Placek po węgiersku

Nóżki z grila

Kuskus z sosem drobiowym

Naleśniki w trzech odsłonach

sobota, 22 stycznia 2011

niedziela, 1 sierpnia 2010

niedziela, 20 czerwca 2010

piątek, 11 czerwca 2010

Wszyscy uwielbiają placki po węgiersku, sama przyznam się, że są smaczne, a dzisiaj poeksperymentowałam z nimi, a i tak wyszły tak samo - jedyne co to smak się wzmocnił.


Okres wakacji to świetna pora na grillowanie. Mój mąż ma bzika na tym punkcie i dlatego nie może zabraknąć w tym czasie tego typu kulinariów.


Wszyscy uwielbiają placki po węgiersku, sama przyznam się, że są smaczne, a dzisiaj poeksperymentowałam z nimi, a i tak wyszły tak samo - jedyne co to smak się wzmocnił.

Nie będę dzisiaj serwować przepisu, bo taki na naleśniki już uczyniłam kawałek czasu temu, ale chcę zwrócić uwagę na bezcenne owoce sezonowe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
nazwa alternatywna
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

nóżki z grila

Okres wakacji to świetna pora na grillowanie. Mój mąż ma bzika na tym punkcie i dlatego nie może zabraknąć w tym czasie tego typu kulinariów.

Przy okazji zmieniłam nieco wygląd bloga, jest znacznie ciemniejszy, ale mam nadzieję, że Wam się spodoba. Przy okazji w tytule pojawił się link, który ułatwi wszystkim powrót do strony głównej, wcześniej go nie było ponieważ do tego musiałam mieć odpowiednią grafikę, a brakowało zawsze na to czasu.

Obok tytułu pojawiły się linki do blogów, które bardzo często odwiedzam. "Moje Wypieki" jako najpopularniejszy blog kulinarny, "Gotuję bo lubię", bo Kasia jest cudowna, a poza tym robiłam jej szablon i "Szablony Kate Mac" ponieważ jej szablony są najwspanialsze na bloxie i często na niej się wzoruję.

Kategorie przeniosłam na lewy bok strony.

OK, wracam do przepisu.

 


SKŁADNIKI

1 kg udek (w/g uznania)

przyprawy: sól, pieprz, czosnek (granulowany lub świeży - preferowany ten drugi), pieprz cayenne, papryka

oliwa z oliwek


WYKONANIE

Udka umyć dokładnie i natrzeć wszystkimi przyprawami, polać oliwą z oliwek i odstawić na godzinę. W tym czasie rozpalić grilla - ja używam brykietu, nie węgla ponieważ pali się i trzyma temperaturę. Jak brykiet zajmie się żarem to układam udka poukładane na foli aluminiowej i zawinięte szczelnie na ruszcie. Trzeba stale kontrolować, ponieważ temperatura zależy od bardzo wielu czynników, ale tak po około pół godzinie odkrywam udka i pozwalam, aby sok wyparował, a kurczak nabrał koloru. Gdy mają odpowiedni wygląd i mięsko zaczyna odchodzić od kości to nadają się do spożycia.

Bardzo fajnym dodatkiem jest czosnek upieczony na grillu w aluminiowej folii i rozsmarowany na pieczonym chlebku. smacznego.

smacznego...

niedziela, 01 sierpnia 2010, emilka_sen

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/08/01 19:12:25
mój Tata jest fanem grilla tak jak Twój Mąż (:
a szablon bloga śliczny, wzorki są super.
-
2010/08/02 10:02:59
ja w tym roku jeszcze się nie załapałam na grilla. jedynie ognisko ale to nie to samo.
-
2010/08/02 16:24:56
Ale apetyczne :)
-
2010/08/02 20:47:48
zarówno grillowane nóżki jak i szablon - pierwsza klasa!
-
2010/08/04 11:34:38
Mniam, zjadłoby się takie nóżki :)
-
2010/08/04 12:36:57
Apetyczne ;]
-
2010/08/04 14:08:49
Szablon ten jak i ten pierwszy jest bardzo fajny, może nawet ten ciemniejszy fajniej się prezentuje, bo lubię taką kolorystykę :)

A nóżki bardzo apetyczne !:), mój Mąż również uwielbia grila, Ja bardziej te słodkie rzeczy, co widać po moim blogu ;), pozdrawiam :)
-
2010/08/04 21:13:02
zapraszam do Akcji kurczakowej durszlak.pl/akcje/kurczak-na-1000sposobow
-
2010/08/07 11:55:53
Lubie do Cibie zagladac:) Super przepisy, jestem zafascynowana . Pozdrawiam.
-
2010/09/15 00:23:37
mniam:D
-
2011/02/20 11:30:09
Super blog bardzo smaczny!:-) a przy okazji zapraszam do mojego bloga www.newword.blox.pl
-
2011/06/11 15:57:16
hej :) super blog :) będę go polecała znajomym :) zapraszam na mojego bloga: www.moojemysli.blox.pl ! mam nadzieję, że ci się spodobaa poozdrowionka :)